2011.12.05.
07:00

Írta: fuszulykavirág

Én úgyse kaphatom el

December 1-je volt az AIDS elleni küzdelem világnapja. Minden évben készülnek reklámok, figyelemfelhívó kisfilmek a témában, amik igyekeznek a demagógiát meghaladva közelíteni a kérdéshez. Muszáj is nekik, mert ezt a témát nehezen érzik magukhoz közel azok, akik még nem érintettek, pedig pont ők lennének a célcsoport.

Nagyon könnyű a hárítás: "én úgyse kaphatom el", "én sose jönnék össze olyannal, akitől elkaphatnám", "tudom én, hogy vigyázzak magamra", "az úgyis csak a melegek közt terjed". Viszont hiába minden ilyen gondolat, ha a világ AIDS betegeinek száma nő, és már régen nem elsősorban a homoszexuális közösségben terjed a betegség.

Pont ezt a nehézséget próbálja meg leküzdeni a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vírusvideója, ami nagyon is valóságossá és személyessé teszi a témát. A facebook párhuzamtól lesz  igazán aktuális a film, és szerintem egy percig sem állíthatjuk, hogy a cselekmény elrugaszkodna a valóság talajáról.

Ha már az AIDS most a téma, akkor szeretném felidézni az egyik tavalyi filmet is, ami a személyesség helyett sokkal inkább a humorral operált, és ezzel tavaly körbe is járta az internetet néhányszor. Az üzenet közvetítésének hatékonysága szempontjából talán a személyességgel operáló verzió a hatékonyabb, viszont ha a népszerőség a kérdés, akkor a humor mindent visz - és legalább a köztudatban van a téma.

Ez pedig a Vöröskeresztes videó:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://admission.blog.hu/api/trackback/id/tr943431970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása